Debat: Det handler om vores energisystem!

Af Henrik Garver, Licitationen den 25. marts 2024.

I ugen før påske modtog danske politikere, meningsdannere og medier en Blackout Box fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI). I den fandt de en vandflaske, en Powerbank, en lommelygte, dåsemad og et nødtæppe.

Alt sammen ting der skal forberede dem på, hvis Danmark går i sort. Den danske el-infrastruktur er slet ikke robust nok til fremtiden. Det er en af de tydeligste konklusioner i State of the Nation 2024|Energi og klima.

Politisk er det en konklusion, der er besværlig at arbejde med. Også selvom FRI har hjulpet med at pege på løsningen i vores State of the Nation rapport. For er tingene ikke ok? Danmark har kun haft ni større strømnedbrud siden 1981, og FRI giver det samlede energisystem karakteren 3,5, så hvad er problemet?

Problemet er, at vi ikke får et robust energisystem i fremtiden, med grøn decentral produktion, ved at se på fortidens centraliserede energisystem. It’s not the same thing!

Danmark mangler én samlet national energistrategi for at være i balance og undgå en fremtid med blackouts. Det er ikke svært at forstå, men det kan være svært at tale om.

Derfor har politikere, meningsdannere og medier fået Blackout Boxen, med de essentielle ting i tilfælde strømsvigt – vi krydser fingre for, at de ikke kommer til at bruge dem… fordi de i stedet sætter gang i den væsentlige debat om det danske energisystem, og hvad det betyder for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden, i tilfælde af terror, hvis vi ikke har en plan.

For selvom Danmark ikke er et U-land, så er konsekvenserne hverken ligegyldige eller ubetydelige. Strømafbrydelser har betydning for datacentre, vandforsyning, den offentlige og private digitale infrastruktur, og til dels også den fysiske. Det har betydning for produktions- og serviceerhverv. Og for helt almindelige danskere i deres private hjem.

Derfor tager vi mange greb i brug, herunder Blackout Boxen, for at sætte gang i den politiske debat om tilstanden og de bekymrende fremtidsudsigter for vores energiinfrastruktur.

Læs flere debatindlæg

Debat: Hvor der er vilje, er der en vej
Debat: Hvor der er vilje, er der en vej
Danmarks veje har brug for vores opmærksomhed. Og de har først og fremmest brug for, at nogen lægger en plan. Både for, hvordan vi får standarden på vejene op på et acceptabelt niveau og holder det i fremtiden, og for, hvordan vi får vores transportinfrastruktur til at spille sammen med vores ambitioner for den grønne omstilling. Det overskyggende problem er manglen på en samlet og bæredygtig mobilitetsplan for Danmark.