Grønt lys og eksportvækst for rådgiverne efter valggyser i USA

Der er god grund for os i Danmark til at glæde sig over udfaldet af det amerikanske valg. Det kan styrke det internationale samarbejde og det vil sætte ny turbo på den grønne omstilling globalt, skriver FRI-direktør Henrik Garver i et debatindlæg i Licitationen.

Af Henrik Garver, adm. direktør i FRI, Licitationen 11. november 2020. 

Et politisk drama af historiske proportioner endte i weekenden ud i en helt ny virkelighed for amerikanerne. En virkelighed, der også, på sin vis, er vores. For verden er er blevet et mindre sted, som vi i højere og højere grad er fælles om alle sammen.

Med valget af Joe Biden som den næste præsident i USA kan vi - forhåbentlig - se ind i en fremtid, hvor et af verdens største lande igen træder aktivt ind i kampen mod global opvarmning. USA genindtræder i Parisaftalen og de vil være CO2-neutrale i 2050. Det er godt nyt. Både for vores planet, men også for en del danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder, der beskæftiger sig med Green Tech. Et område, vi jo gerne ser Danmark som førende på både nu og ikke mindst i fremtiden.

Grønt eksporteventyr

Hvis vi tager de mere økonomiske briller på, så er USA og det nordamerikanske marked i sig selv ganske interessant. De rådgiver- og ingeniørvirksomheder som er en del af FRI, leverer i øjeblikket rådgivning til Nordamerika for ca. 150 mio. kr. om året. Hertil kommer, at der er mere end 1.000 personer ansat i datterselskaber i USA. Det medfører en dansk rådgiveromsætning på omkring 1 mia. kr. i USA i tillæg til eksporten. Og vi har nu en glimrende mulighed for at øge disse tal betragteligt - Hvis vi som samfund griber den bold rigtigt.

Biden vil investere mere end 2.000 mia. dollars i grøn omstilling af det amerikanske samfund. Pengene skal blandt andet bruges på en massiv satsning på VE-teknologi og på energieffektivisering af bygningsmassen - både i forbindelse med nybyggerier og gennem transformation af den eksisterende bygningsmasse.

Disse løsninger kan danske virksomheder, både rådgivere og andre, helt oplagt levere en god del af. Men det kræver, at vi fortsat er markedsledende på området herhjemme, hvis ikke udviklingen, som vi har set det på IT-området, skal ende hos amerikanske virksomheder. Danmark er nødt til at leve op til vores egne ambitiøse klimamål og drive udviklingen frem, så vi er med helt foran i bussen.

Global effekt med lokalt perspektiv

Eksporten kommer også til at stå stærkere på det globale plan, hvor USA, når der samarbejdes med EU, har en afgørende rolle ift. at fastlægge principper for international handel. Her er håbet, at der med den nye administration vil komme endnu mere gang i det samspil, der understøtter global vækst.

Og dermed vækstmulighederne for rådgiver- og ingeniørvirksomheder. Det bringer flere stærke virksomheder ind i Danmark (som Afry, WSP, Norconsult og Atkins), det giver muligheder for danske talenter og er til gavn for kunderne og videnudviklingen i den rådgivende ingeniørbranche, og det giver de danskejede virksomheder (som Rambøll, Cowi og Niras) bedre vækstmuligheder globalt.

Udfaldet af det amerikanske præsidentvalg er derfor ikke uden betydning for de danske rådgivende ingeniørvirksomheder - eller for Danmark som sådan. Et stærkere amerikansk marked, der efterspørger vores ydelser, og en tilgang til international handel der styrker globaliseringen af vores branche, vil være med til at styrke forretningsmulighederne og robustheden af de rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark. Også de der driver virksomheden med fokus på kunder inden for få postnumre herhjemme.

Derfor er der god grund til at glæde sig over udfaldet af det amerikanske valg. Det kan styrke det internationale samarbejde og det vil sætte ny turbo på den grønne omstilling globalt - særligt i lyset af sidstnævnte, bør grøn omstilling derfor fortsat være "top of mind" hos både Regeringen og hos oppositionen.

Vi venter fortsat på at se Klimapartnerskaberne udmøntet i politiske initiativer der flytter Danmark. Det håber vi vil vise sig i praksis i den kommende Finanslov - ellers risikerer vi at skulle lege catch-up på grøn teknologi og grøn omstilling i forhold til både USA og vores konkurrenter og kolleger i Europa.