Stor ros skal lyde til regeringen for et udspil til strategi for grønne offentlige indkøb. I udspillet lægges der for alvor op til at spænde det offentliges indkøb på 186 mia. kr. pr. år for den grønne vogn og dermed vægte klima- og miljøpåvirkninger, når der købes ind.
Et centralt nyt element i strategien er at inddrage produkters klima- og miljøbelastninger under brug i købsbeslutningerne. Arbejdet med total cost of ownership (tco) er afgørende for at skabe en efterspørgsel på produkter, som både er produceret skånsomt ift. klima og miljø, og som er optimeret ift. forbrug af vand, energi, m.v. i levetiden.
Produkter, hvor holdbarhed og mulighed for reparation og opgradering indgår som et afgørende kriterie i indkøbsbeslutningen.
Og så til den dybtfølte bøn: Vi vil meget opfordre til, at produkternes skæbne, når de er udtjent eller af andre grunde når deres “end of life”, også vægtes i regeringens indkøbsbeslutninger.
Mange produkter kan i højere grad designes til reparation og nemt adskilles i enkeltkomponenter. Udtjente dele af produkterne kan erstattes, og resten af produktet får en højere levetid. Møbler og pc’er er oplagte eksempler. Når produkterne ikke længere kan repareres og genanvendes, vil de kunne adskilles i enkeltdele.
De enkelte materialer kan sandsynligvis genbruges i andre produkter uden en krævende og dyr sorterings- og rensningsindsats.
Hvis der samtidig med total cost of ownership stilles mål for produkters funktionskrav ved “end of life”, vil indkøbsstrategien bidrage væsentligt til øget genanvendelse. Hermed reduceres vores forbrug af nye ressourcer, og det offentliges affaldsproduktion falder. Et godt bidrag til ønsket om at arbejde med cirkulær økonomi.
Vores bøn lyder: Tænk den grønne indkøbsstrategi sammen med regeringens “Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” af juni 2020.