Synspunkt: Dokumentation tager tid – lad os bruge den effektivt!

Af Inge Ebbensgaard, chef for byggeri og byggepolitik, FRI, ProIng. d. 12. december 2022. 

Når nytårstømmermændene er overstået den 1. januar 2023, så melder en ny hovedpine sig, vil mange nok mene. For fra den dato skal alle bygherrer nemlig kunne dokumentere hvor meget CO2e, der bruges i et givent byggeri – både i opførelse og til driften. Den såkaldte LCA-data.

Lad os bare slå fast: Dette er en god ting, for vi må og skal vænne os til at spare på ressourcerne.

Men dokumentation kræver data, og selv om de allerfleste parter i byggeriet - i hvert tilfælde alle der projekterer, designer og regner - er storforbrugere af digitale systemer, så vil dokumentationskrav betyde mere arbejde. Specielt i starten, men også generelt.

Rådgivervirksomheden Cowi vurderer, at 70-80 procent af tiden brugt i forbindelse med LCA er indhentning og strukturering af mængder og beskrivelser. Og det er umiddelbart timer, som ikke giver 'mere byggeri'. Men det er nu en gang sådan, samfundet udvikler sig; der kræves dokumentation og data, og vi må følge med på rejsen.

Men vi kan sætte os forrest i bussen og bidrage til, at vi får værdifulde beregninger, og at vi bruger færrest mulige uproduktive og uinspirerende arbejdstimer på at taste data fra en fil til en anden eller fra et system til et andet.

For at effektivisere processen med dokumentation i byggeriet og kunne nøjes med at taste data ind en gang, blive alle i hele branchen nødt til at gøre det på samme måde, hver gang. Og det gælder på tværs hele byggeriets værdikæde: bygherrer, rådgivere, entreprenører og helt ud til de håndværkere der står for selve opførslen.

Set fra et forretningsmæssigt synspunkt taber alle ved at konkurrere på dokumentation. Lige præcis her er en fælles tilgang til systemer den eneste måde, alle kan vinde. De store virksomheder kan selv udvikle systemerne, men fordi et fælles branchesystem er mere effektivt for alle, tilbød Cowi/Arkitema at gøre deres system til indsamling og dokumentation af LCA-data tilgængeligt for hele branchen. Det har byggebranchen købt ind på, og parterne bag systemet arbejder nu på en fælles løsning, som takket være midler fra Realdania bliver gratis i de første to år.

Systemet forventes tilgængeligt primo 2023 og er beskrevet på Cowi’s hjemmeside.

Det er ikke første gang, man i regi af den samlede branche går sammen om en fælles digital løsning. Tidligere i 2022 lavede Safedesign, Niras og Cowi deres paradigmer for kontrolplaner og -rapporter for projektering og udførelse af brand frit tilgængelige.

Og dengang BR18 indførte krav om, at al dokumentation skulle afleveres ”som udført”, gik branchen sammen om at lave en vejledning om det rigtige niveau. Den vejledning er blevet en del af vejledningskomplekset for bygningsreglementet.

Lektien her er, at det kun er muligt at effektivisere et tidskrævende, men nødvendigt dokumentationskrav, hvis man på tværs af aktører og projekter udnytter muligheden for at gøre det ens hver gang. 

Når der står 2023 på kalenderen, skal der afleveres mere dokumentation i byggeriet. Nu også for nybyggede huses CO2e belastning. Der vil for klimaets skyld skulle bruges flere data.

Ved at udnytte fælles standarder og best practises kan vi få dokumentationskravet til at fylde så lidt som muligt i vores tidsplaner uden at gå på kompromis med kvaliteten af den data, som kravet skal sikre, at vi får. 

Læs flere debatindlæg fra FRI

Debat: Hvor der er vilje, er der en vej
Debat: Hvor der er vilje, er der en vej
Danmarks veje har brug for vores opmærksomhed. Og de har først og fremmest brug for, at nogen lægger en plan. Både for, hvordan vi får standarden på vejene op på et acceptabelt niveau og holder det i fremtiden, og for, hvordan vi får vores transportinfrastruktur til at spille sammen med vores ambitioner for den grønne omstilling. Det overskyggende problem er manglen på en samlet og bæredygtig mobilitetsplan for Danmark.
Debat: Europæisk Blue Deal – vand kan blive en styrkeposition for Europa
Debat: Europæisk Blue Deal – vand kan blive en styrkeposition for Europa
Vi har brug for en vidtgående, koordineret indsats på EU-niveau, hvis vi for alvor skal rykke på området, og sikre at vand bliver en styrkeposition for Europa, og ikke en hæmsko. Det kalder på en aftale. En europæisk Blue Deal, på linje med Green Deal. Det skriver Henrik Garver, FRI og Sue Arundale, EFCA i et debatindlæg.
Jo, der skal bygges mere nyt i store dele af verden – men med omtanke
Jo, der skal bygges mere nyt i store dele af verden – men med omtanke
Det kan forekomme at være den lette løsning at standse byggeriet for at reducere verdens CO2-udledning. Men det er at stikke hovedet i busken. I byggeriets klimakamp er det nødvendigt at udvikle og forfine sine våben, mens kampen endnu pågår, skriver en række debattører heriblandt FRI's adm. direktør Henrik Garver.
FRI: 7 anbefalinger til ambitiøse klimakrav
FRI: 7 anbefalinger til ambitiøse klimakrav
Selvom der endnu ikke er gået et år siden, klimakravene i Bygningsreglementet, BR18, trådte i kraft, er forligskredsen bag Den Nationale Strategi for Bæredygtigt Byggeri nu ved at tage stilling til de kommende krav - og her er det nødvendigt med ambitiøs lovgivning.
Debat: Eksperter, grøn pengetank og kommuner: Her er seks forslag til en akut klimapakke
Debat: Eksperter, grøn pengetank og kommuner: Her er seks forslag til en akut klimapakke
Klimaforandringernes konsekvenser for den danske infrastruktur, bygningsmasse og urbanisering forudses at blive en af samfundets største udfordringer de kommende årtier - men måske den dårligst forberedte, skriver adm. direktør i FRI, Henrik Garver, sammen med en række debattører, bl.a. Katherine Richardson og Erik Rasmussen, i en kronik i Berlingske. ”Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, vi står over for. De vil have en betydelig indvirkning på vores infrastruktur, herunder veje, broer, energianlæg, teleinfrastruktur og andre bygninger og anlæg”, lyder det fra debattørerne, som opfordrer til, at der hurtigt træffes politiske beslutninger om en plan, der forbereder Danmark på en ny klimavirkelighed.
Debat: AB-fravigelser er en dyr fornøjelse for alle
Debat: AB-fravigelser er en dyr fornøjelse for alle
De rådgivende ingeniører oplever fortsat masser af fravigelser fra det aftalesystem (AB-systemet), som byggeriets parter i fællesskab har vedtaget. Så var de 3 års udvalgsarbejde spild af tid, spørger vicedirektør og advokat i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
Debat: Regeringens klima-nødplan er for snæver
Debat: Regeringens klima-nødplan er for snæver
Klimaforhandlingerne, der skal sikre, at Danmark når sit klimamål for 2025, er genåbnet. Et mål, som regeringen bl.a. vil nå ved at bruge mere biobrændstof, men det er det forkerte sted at starte, skriver FRI i et debatindlæg.
Debat: Flere tilbud er en stor økonomisk belastning for smv'er
Debat: Flere tilbud er en stor økonomisk belastning for smv'er
Færre bydende giver bedre chance for at vinde og dermed appetitten på at give et attraktivt tilbud. Og hvis kravene til tilbud gøres mindre komplekse, så vil det offentlige helt sikkert modtage endnu bedre tilbud, skriver vicedirektør og advokat i FRI, Ulla Sassarsson i Børsen.
Debat: Virksomheder mangler hjælp til grøn omstilling
Debat: Virksomheder mangler hjælp til grøn omstilling
Virksomhederne står over for en stor opgave, når de skal gå fra fossil til vedvarende energi. Staten bør stille værktøjer til rådighed. Det skriver FRI sammen med en række organisationer i en kronik i Børsen.