FRI Pressekommentar: Regeringens stramme finanslovsforslag kan blive dyrt

Regeringen fremsatte i dag sit forslag til finansloven for 2023. Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, anerkender overordnet behovet for en stram finanspolitik hen over det næste år med de udfordringer, Danmark står i, men der er plads til forbedringer i de kommende forhandlinger.

I Finanslovsforslagets navigeren mellem bundne opgaver, opstramning og udvikling af Danmark er der særligt to punkter, der bekymrer adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- Sundhed, hvis nye midler prioriteres på de rigtige indsatser, en fortsat Coronaindsats og styrkelsen af det danske forsvar samt det sikkerhedspolitiske diplomati, er tre af de bundne opgaver. Det er dog også områder, hvor det koster noget at komme i mål, særligt hvis det skal være mere en symbolpolitik. Det samme gælder klimaindsatsen og den grønne omstilling. De bundne opgaver, kombineret med de udfordringer der følger af stigende inflation og mangel på arbejdskraft, gør det derfor naturligt, at der på en række andre områder skal føres en mere stram økonomisk politik, siger han og fortsætter:

- Men det er alligevel bekymrende at se, at Regeringen de facto foreslår at fjerne 6 mia. kr. fra den offentlige investeringsramme i 2023. Vedligeholdet og renoveringen af den offentlige bygningsmasse og infrastruktur er i forvejen et underprioriteret område – og vi risikerer, at tilstanden på eksempelvis veje og broer forringes i en grad, så det bliver dyrere at genoprette op, når vi på et senere tidspunkt bliver tvunget til det. Og der er ingen garanti for, at den økonomiske situation er lettere på det tidspunkt.

- Hertil kommer at Finanslovsforslaget har en åbenlys mangel ift. at håndtere manglen på arbejdskraft, det gælder både ift. uddannelsespolitik og ift. vilkårene for international arbejdskraft i Danmark. Så selvom Regeringen kun åbner et forhandlingsrum på 600 mio. kr. Så er der reelt meget mere, og meget vigtigere emner at forhandle om, tilføjer Henrik Garver.

Link til regeringens finanslovsforslag (fm.dk)

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
For femte år i træk oplever FRI's danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder vækst i antallet af medarbejdere. Men hvor det i tidligere år især har været de største virksomheder i branchen, der oplevede den mest markante fremgang, er det i år i vækstlaget af de næststørste virksomheder, vi ser den største udvikling. Det viser helt nye tal fra FRI’s seneste medarbejderstatistik.
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
Regeringen har, sammen med SF og DF, landet en aftale om en ny gymnasiereform, der blandt andet sløjfer HF og kommunernes 10. klasser, hæver karakterkravet til det almene gymnasium og indfører en helt ny toårig praktisk ungdomsuddannelse, EPX. I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, bliver aftalen modtaget med blandede følelser af Erhvervspolitisk chef, Ulrik Ryssel Albertsen
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
FRI ønsker at øge fokus på, hvordan vi i Danmark arbejder med jordhåndtering. Vi ønsker også at forbedre måden, vi gør det på. Derfor har FRI udarbejdet et udkast til en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet. Vejledningen er udviklet med henblik på at sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter.
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).