FRI Pressemeddelelse: Danske rådgivere henter forstærkninger i udlandet

Nye tal fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, viser, at de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder igennem de seneste år er lykkedes med at styrke deres bemanding gennem rekruttering af udenlandske medarbejdere til Danmark.

En undersøgelse blandt FRI-virksomhederne viser, at antallet af udenlandske medarbejdere er mere end fordoblet igennem de seneste to år, og ud af ca. 13.000 medarbejdere i Danmark er 523 (ca. 4%) nu udenlandske statsborgere.

Tallet afspejler en interessant udvikling, både i relation til den aktuelle globale mangel på ingeniører, i relation til at mange rådgivende ingeniøropgaver i Danmark i praksis skal kunne løses ’på dansk’ og med tanke på de store udfordringer, der rent praktisk er med at hente medarbejdere til Danmark fra andre lande.

Derfor er udviklingen noget, der glæder Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:


Behovet er massivt

- Det er en vigtig tendens i vores medlemsvirksomheder, vi fanger med de nye tal vi nu har afdækket. Vi står som branche over for en massiv udfordring med at tiltrække nye medarbejdere, og tallene for internationale eksperter i FRI virksomhederne viser, at de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder gør alt hvad de kan for skaffe de kompetencer, der skal til, for at løse de opgaver, vi står over for, siger direktøren og fortsætter:

- Selvom den aktuelle markedssituation er udfordret af krig, Corona, inflation og lange leveringstider, så er der, usikkerhederne til trods, fortsat et massivt behov for de rådgivende ingeniørvirksomheder, når det handler om at designe løsninger. Tænk blot på den grønne omstilling og de massive infrastrukturopgaver, der følger med. De venter ikke på bedre tider for økonomien. Og det har vi heller ikke råd til, hvis vi skal nå vores ambitiøse globale klimamål. Derfor har rådgiver- og ingeniørvirksomhederne også brug for fortsat at kunne tiltrække nye medarbejdere, ligesom vi skal arbejde for at skabe en endnu stærkere tilknytning, over flere år, af de medarbejdere der allerede er trådt ind i branchen. Når det handler om tiltrækning, så er en af de langsigtede løsninger at få flere unge til at vælge en STEM-uddannelse, men her og nu er et andet og vigtigt greb, at tiltrække flere dygtige udenlandske eksperter. Og det ser ud til at lykkes for vores medlemsvirksomheder at tiltrække flere, ikke mindst fra EU og de nordiske lande.

Nødvendigt med smidighed

Henrik Garver ser gerne, at regeringen og det politiske flertal, arbejder for at gøre det danske system smidigere for de virksomheder, der arbejder aktivt med at skaffe arbejdskraft til Danmark:

- Den frie bevægelighed i EU er naturligvis en god start, der fjerner en række barrierer, ift. medarbejdere der kommer fra for eksempel Sverige, Spanien eller Tyskland. Men der er masser af muligheder for forbedringer i både lovgivning, ift. udlændinge og international arbejdskraft, og i adfærden, eksempelvis ift. hvordan den offentlige sektor indkøber rådgiverydelser. Det ser vi blandt andet, hvis vi kigger på, hvordan andre lande forsøger at løse udfordringen. Selvom særligt engelsksprogede lande har en naturlig fordel, så er der mange andre forhold der kan arbejdes med, som vil gøre det mindre bøvlet at hente dygtige internationale eksperter til Danmark og gøre det enklere at tilknytte dygtige udenlandske medarbejdere til de enkelte opgaver, afslutter han.

Læs flere pressemeddelelser

Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).