FRI Pressemeddelelse: Nye tal spår, at rådgivere klarer sig gennem krisen

2021 blev – på linje med 2020 - et stærkt år for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder. Det viser tallene i den årlige statistiske branchebeskrivelse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Og det lader til, at tendensen fortsætter i den kommende periode.

De danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder, der er en del af FRI, havde i 2021 en overskudsgrad på 7,2% målt på egenproduktionen. Dermed fastholdes en indtjening på rekordniveau, sammenlignet med tidligere tider.

Resultatet er kommet på trods af, at 2021 har været præget af restriktioner og følgevirkninger af Corona-pandemien, og resultatet, der er skabt via en omsætning på 13,8 mia. i de danske selskaber, er derfor i høj grad tilfredsstillende for branchen, fortæller Adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

Et lille skift i sektorfordeling

- Det er meget glædeligt at repræsentere en branche, der har kunne levere et så stærkt resultat for andet år i træk i en tid, der er så usikker og omskiftelig. Der bliver omsat stabilt i alle sektorer af vores forretningsområder, selvom vi kan se et skifte, hvor byggeriet fylder lidt mindre, og miljøområdet, det er bl.a. vand, spildevand og naturgenopretning, til gengæld får lidt mere plads. Den naturlige forklaring på det, findes i, at det enorme boom, vi har set i byggeriet tidligere, nu er begyndt at flade ud, mens andre sektorer vokser. Udover miljøområdet gælder det faktisk også hele industrisegmentet, i form af projekter knyttet til produktion og procesindustri. Med de udfordringer vi lige nu ser omkring byggeriet, langsomme forsyningskæder, mangel på materialer, stigende priser og højere renter, så er det forventeligt, at byggeriet bremser op på et højt niveau, siger han.

For 2022 forventer branchen samlet at lande en overskudsgrad på 6-7%, og dermed ses et lille fald i forhold til resultatet på 7,2% i 2021. Det er fortsat et stærkt resultat, og der er da også, ifølge FRI, forsigtig optimisme omkring den umiddelbare fremtid for rådgiver- og ingeniørvirksomheder:

- Markedsudviklingen i de fleste sektorer er overordnet positiv, og vores medlemsvirksomheder forventer faktisk – trods de makroøkonomiske dystre forudsigelser om fremtiden – en fortsat stabil ordrebog, også i de kommende måneder, når de igangværende opgaver bliver løst. Udfordringen er, at vi kan se tegn på nogle skift i markedet mellem sektorerne. Det kan godt blive en udfordring for nogle virksomheder. Det ved vi mere om, når vi til oktober kan se tallene i vores halvårlige konjunkturundersøgelse. Men umiddelbart ser det ud til, at vi som branche har taget ved lære af tidligere kriser – f.eks. finanskrisen – og er lykkedes med at ruste os, så vi står solidt, siger direktøren og uddyber:

Strategisk fokus gav pote

- FRI’s medlemsvirksomheder har gennem den seneste årrække truffet en række strategiske valg, der har vist sig at bære frugt – ikke mindst inden for den grønne omstilling, men også ift. renovering, bæredygtighed og at stå stærkt ift. certificering – samt, som vi kan se, at styrke hele industribenet for rådgivende ingeniørvirksomheder.

Dermed ikke sagt, at der ikke er udfordringer for rådgiver- og ingeniørvirksomhederne i Danmark, som Henrik Garver påpeger:

- Selvom det naturligvis er positivt, at vores medlemmer ser ud til at kunne holde hjulene i gang med nye opgaver, der kommer til, så er det jo også noget, der understreger branchens helt store udfordring; at praktisk talt samtlige FRI-virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft. Det stiller yderligere krav til de enkelte virksomheder om arbejde med både diversitet i medarbejderstaben og at styrke medarbejdernes tilknytning over tid til virksomheden.

- Men det rejser også nogle helt konkrete, og kendte, politiske problemer. Fra FRI’s side ser vi gerne, at der på den korte bane bliver lettere adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, så manglen på medarbejdere ikke forhindrer os i at løse de vigtige opgaver, der ligger i kampen for bl.a. den grønne omstilling. Det er ikke mange ledige ingeniørdimittender, vi kan hente ekstra, på skærpede dimittend-dagpengesatser. Vi ser også meget gerne, at der bliver investeret mere i STEM-uddannelserne, og at vi får en målrettet indsats for at få guidet ungdomsårgangen i den retning, for det vil kunne aflaste på længere sigt. 

Læs hele FRI’s statistiske branchebeskrivelse 2022 her

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
For femte år i træk oplever FRI's danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder vækst i antallet af medarbejdere. Men hvor det i tidligere år især har været de største virksomheder i branchen, der oplevede den mest markante fremgang, er det i år i vækstlaget af de næststørste virksomheder, vi ser den største udvikling. Det viser helt nye tal fra FRI’s seneste medarbejderstatistik.
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
Regeringen har, sammen med SF og DF, landet en aftale om en ny gymnasiereform, der blandt andet sløjfer HF og kommunernes 10. klasser, hæver karakterkravet til det almene gymnasium og indfører en helt ny toårig praktisk ungdomsuddannelse, EPX. I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, bliver aftalen modtaget med blandede følelser af Erhvervspolitisk chef, Ulrik Ryssel Albertsen
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
FRI ønsker at øge fokus på, hvordan vi i Danmark arbejder med jordhåndtering. Vi ønsker også at forbedre måden, vi gør det på. Derfor har FRI udarbejdet et udkast til en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet. Vejledningen er udviklet med henblik på at sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter.
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).