FRI Pressemeddelelse: Nyt værktøj gør livet lettere for pressede brandrådgivere

Det bliver i fremtiden lettere at være brandrådgiver med et nyt gratis værktøj i form af et standardiseret sæt brandtekniske kontrolplaner, der både kan spare kostbar tid og sikre et ensartet niveau af kontrollerne i både projekteringsprocessen og udførelsesprocessen.

Fra i dag af er der hjælp at hente og ikke mindst tid at spare for de danske brandrådgivere.

FRI’s brandgruppe har nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra Safedesign, NIRAS og COWI, som i samarbejde med Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har udviklet et fælles niveau for kontrolplaner for brandsikringstiltag, der skal gøre processen med kontrol af byggeprojekter mere ensartet og overskuelig.

Som en del af de ændringer, der blev indført med BR18 skal både projekterende og udførende dokumentere at kravene til brand i projektet er opfyldt. Denne kontrol er en tidskrævende proces, med mange tekniske detaljer at holde styr på. FRI’s netværk af brandrådgivere, FRI’s brandgruppe, og mange udførende har derfor længe udtrykt behov for en standardiseret løsning, så man ikke hver gang skal sætte sig ind i et helt nyt koncept og der i branchen skabes et fælles relevant niveau for kontrol. Et niveau som hverken er for højt eller for lavt.

Rådgivningsvirksomhederne NIRAS, COWI og SafeDesign, der alle har brandteknisk rådgivning blandt deres specialer, har derfor samlet al den erfaring, de har opnået i løbet af de seneste år. Arbejdet er endt ud i et samlet sæt kontrolplaner for projektering hhv. udførelse, som er tænkt som et udgangspunkt for den ’almene kontrol’, altså minimumskontrollen for nybyggeri i brandklasse 2, som vurderes at leve op til kravene i BR18 kap. 30.

Med dem i hånden kan brandrådgiveren dermed bruge sin tid og ekspertise til at definere, om der er behov for yderligere kontroller ud over det. Dette kan fx være et specielt brandsikringstiltag, der er anvendt som kompenserende tiltag, eller i en renoveringsopgave, hvor kontrolpunkterne for brandsikringstiltaget ikke er fulddækkende. Kontrolplanerne for brandsikringstiltagene er grupperet og placeret, hvor det er vurderet mest hensigtsmæssigt i forhold til, hvilke projekterende og udførende faggrupper, som typisk har ansvaret for tiltagene, og dermed for kontrollen af deres projektering henholdsvis udførelse af brandsikringstiltagene.

Kontrolplanerne skal ikke ses som et forsøg på at tvinge en standard ned over branchen, men som en frivillig hjælp til rutineopgaver i et marked, hvor brandrådgiverene er ekstremt udfordrede på deres tid og ressourcer.

De primære fordele ved et fælles kontrolsystem er:

  • Genkendelighed er en fordel for alle virksomheder i branchen
  • Krav til kontrol bliver ikke et konkurrenceparameter mellem brandrådgivere, hvilket i sidste ende kan gå ud over sikkerheden
  • Vi sikrer, at alle rådgivere har et sæt funktionelle kontrolplaner iht. vejledningen til kap. 30. i BR18
  • De projekterende og udførende entreprenører får det lettere fordi de møder de samme kontrolpunkter, herunder omfang og detaljeringsniveau.

Arbejdsgruppen bag projektet, som består af Morten Steen Johansen fra Safedesign, Charlotte Halling fra NIRAS og Kim Sommerlund-Thorsen fra COWI, understreger, at værktøjet naturligvis ikke kan ramme alle scenarier, men håber, at det kan være med til at lette arbejdsbyrden hos landets brandteknikkere.

- Det har været en stor opgave, der har krævet mange faglige drøftelser om hvad der egentlig er relevant og hvad der ikke er. Generelt har arbejdet meget gået ud på at finde det rigtige niveau for kontrollerne, så vi har de vigtigste fagligt relevante kontroller med og sikrer kvaliteten af kontrollen, men uden at gøre hverken værktøjet eller processen unødigt kompleks, udtaler arbejdsgruppen og uddyber:

- Det er klart, at man i en branche som denne ikke kan lave en ’One size fits all’-løsning, der dækker alle opgaver. Men ideen er, at man i stedet for at skulle opfinde den dybe tallerken, hver gang, man starter, her har en grundskabelon til sin kontrol, som man så kan tilpasse efter det enkelte projekt. På den måde sparer man både tid og ressourcer uden at gå på kompromis med fagligheden.

Læs flere pressemeddelelser

Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).