Pressekommentar: Bred aftale om CO2-lagring vækker tilfredshed hos rådgivende ingeniører

Et bredt flertal i folketinget har vedtaget en aftale om fangst af mindst 34 millioner tons CO2.

Aftalen falder i god jord i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hvor Energi- og klimapolitisk konsulent Frederikke Vorborg ser den som et essentielt og længe ventet første skridt:

- I FRI er vi meget tilfredse med, at aftalen langt om længe er landet. En samlet indsats på CCS-området er noget, vi igennem vores energi- og klimaudvalg længe har talt varmt for. For de danske tekniske eksperter på området, der i høj grad er placeret i FRI-virksomhederne, er blandt verdens absolut stærkeste. Og vi står klar til at tage den udfordring op, som effektiv, sikker Carbon Capture kan vise sig at være.  Det er samtidigt glædeligt, at det er så bred en aftale. Et storset samlet folketing står bag, og det giver arbejdsro til at kunne implementere de nødvendige tiltag over den næste lange årrække. For det er essentielt, at vi med aftalen får mindsket usikkerheden omkring CCS, siger Frederikke Vorborg og fortsætter:

- Det er et vigtigt første skridt. Næste udfordring bliver så at afklare, præcis hvad vi skal med den lagrede CO2. Der er uden tvivl meget at tage fat på fremover bl.a. i forhold til mulighederne for at udnytte lagrene til eksempelvis produktion af PtX-brændstoffer. Derudover er det vigtigt, at der i den kommende tid kommer klarhed over hvordan for eksempel affaldssektoren kan tage del i et CCS-udbud og dermed bidrage til CO2-fangsten, da det er et afgørende område i forhold til. de danske klimamål. Så vi ser frem til et efterår, der forhåbentlig byder på endnu flere klimaforhandlinger og aftaler, der kan bidrage til yderligere klimareduktioner.

Foreningen af Rådgivende Ingeniører arbejder for, at den grønne omstilling i Danmark foretages på et velfunderet teknisk og samfundsøkonomisk grundlag, så vi bedst muligt kan nå i mål – ikke kun med 2025-målene, men også med 2030-målene. Og måske accelerere 2050-målene, som vi ser det ske i flere af vores nordiske nabolande.