Pressekommentar: Spinkelt håb for fremtidens kandidatuddannelser?

Onsdag har Uddannelses- og Forskningsministeriets kandidatudvalg offentliggjort sin afrapportering, ’Fremtidens Kandidatlandskab’, der blandt andet indeholder en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.

Hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, der tidligere har udtalt skarp kritik af reformens konsekvenser, bliver afrapporteringen positivt modtaget. Hvis anbefalingerne følges, bliver reformens skade på vores uddannelsessystem mindre.

Et af FRI’s kritikpunkter, har handlet om Erhvervskandidatmodellen. Kandidatudvalgets oplæg har bl.a. fokus på denne kritik af erhvervskandidatuddannelserne, og adm. direktør, Henrik Garver, ser positivt på udvalgets konklusioner om netop disse forhold:

”Det bør være muligt for de studerende at tage første år på erhvervskandidatuddannelsen, som et ordinært fuldtidsstudium med fuld SU på universitetet, efterfulgt af to år med sideløbende beskæftigelse. Det vil forkorte uddannelsesforløbets længde og det øger også sandsynligheden for, at internationale studerende vil tilvælge uddannelsen, får fodfæste i Danmark og sikrer bedre mulighed for at få ansættelse i en virksomhed.”, står der i rapporten.

- Det er en holdning, vi fra FRI’s side er meget enig i. Og som ligger fint i tråd med, hvad vi allerede i foråret anbefalede sammen med blandt andet DI og IDA, siger Henrik Garver, og uddyber:

- Det er helt tydeligt, at vi skal have flere ingeniører. Og det er nødvendigt at satse på at få flere udenlandske studerende, end vi har i dag, så vi ikke kannibaliserer på de faldende danske ungdomsårgange. De udenlandske studerende er en god forretning for Danmark - særligt de naturvidenskabelige kandidater.
Men med den nuværende udformning af bl.a. erhvervskandidatordningen, vil det aldrig komme til at lykkes.

- På baggrund af den afsluttende rapport vil vi fra FRI’s side opfordre regeringen (og Folketinget) til at sætte reformen på pause og genbesøge aftalen. Der er meget som kan blive bedre, men specifikt skal forholdene omkring erhvervskandidatuddannelserne genbesøges – de kan i den nuværende form ikke blive en succes, når det hverken er en attraktiv model for de studerende, for virksomhederne eller for universiteterne. Nu har de fået et godt, kvalificeret råd fra udvalget. Så håber vi, at de lytter, afslutter han.

Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
For femte år i træk oplever FRI's danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder vækst i antallet af medarbejdere. Men hvor det i tidligere år især har været de største virksomheder i branchen, der oplevede den mest markante fremgang, er det i år i vækstlaget af de næststørste virksomheder, vi ser den største udvikling. Det viser helt nye tal fra FRI’s seneste medarbejderstatistik.
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
Regeringen har, sammen med SF og DF, landet en aftale om en ny gymnasiereform, der blandt andet sløjfer HF og kommunernes 10. klasser, hæver karakterkravet til det almene gymnasium og indfører en helt ny toårig praktisk ungdomsuddannelse, EPX. I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, bliver aftalen modtaget med blandede følelser af Erhvervspolitisk chef, Ulrik Ryssel Albertsen
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
FRI ønsker at øge fokus på, hvordan vi i Danmark arbejder med jordhåndtering. Vi ønsker også at forbedre måden, vi gør det på. Derfor har FRI udarbejdet et udkast til en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet. Vejledningen er udviklet med henblik på at sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter.
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).