Pressekommentar: Spinkelt håb for fremtidens kandidatuddannelser?

Onsdag har Uddannelses- og Forskningsministeriets kandidatudvalg offentliggjort sin afrapportering, ’Fremtidens Kandidatlandskab’, der blandt andet indeholder en række scenarier for, hvordan fremtidens kandidatlandskab kan se ud.

Hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, der tidligere har udtalt skarp kritik af reformens konsekvenser, bliver afrapporteringen positivt modtaget. Hvis anbefalingerne følges, bliver reformens skade på vores uddannelsessystem mindre.

Et af FRI’s kritikpunkter, har handlet om Erhvervskandidatmodellen. Kandidatudvalgets oplæg har bl.a. fokus på denne kritik af erhvervskandidatuddannelserne, og adm. direktør, Henrik Garver, ser positivt på udvalgets konklusioner om netop disse forhold:

”Det bør være muligt for de studerende at tage første år på erhvervskandidatuddannelsen, som et ordinært fuldtidsstudium med fuld SU på universitetet, efterfulgt af to år med sideløbende beskæftigelse. Det vil forkorte uddannelsesforløbets længde og det øger også sandsynligheden for, at internationale studerende vil tilvælge uddannelsen, får fodfæste i Danmark og sikrer bedre mulighed for at få ansættelse i en virksomhed.”, står der i rapporten.

- Det er en holdning, vi fra FRI’s side er meget enig i. Og som ligger fint i tråd med, hvad vi allerede i foråret anbefalede sammen med blandt andet DI og IDA, siger Henrik Garver, og uddyber:

- Det er helt tydeligt, at vi skal have flere ingeniører. Og det er nødvendigt at satse på at få flere udenlandske studerende, end vi har i dag, så vi ikke kannibaliserer på de faldende danske ungdomsårgange. De udenlandske studerende er en god forretning for Danmark - særligt de naturvidenskabelige kandidater.
Men med den nuværende udformning af bl.a. erhvervskandidatordningen, vil det aldrig komme til at lykkes.

- På baggrund af den afsluttende rapport vil vi fra FRI’s side opfordre regeringen (og Folketinget) til at sætte reformen på pause og genbesøge aftalen. Der er meget som kan blive bedre, men specifikt skal forholdene omkring erhvervskandidatuddannelserne genbesøges – de kan i den nuværende form ikke blive en succes, når det hverken er en attraktiv model for de studerende, for virksomhederne eller for universiteterne. Nu har de fået et godt, kvalificeret råd fra udvalget. Så håber vi, at de lytter, afslutter han.

Pressekommentar: Fortsat stigning i kvote 2-ansøgere mod STEM-uddannelserne glæder FRI
Pressekommentar: Fortsat stigning i kvote 2-ansøgere mod STEM-uddannelserne glæder FRI
Lørdag d. 15. marts blev tallene for kvote 2-ansøgere til de videregående uddannelser offentliggjort. 56.675 ansøgere har søgt ind via kvote 2, hvilket er en stigning på fire procent i forhold til sidste år. Kigger man isoleret på søgningen mod civilingeniøruddannelsen, er der sket en stigning på 11 procent sammenlignet med sidste år.
FRI Pressemeddelelse: Prestigefyldt ingeniør- og rådgiverpris går til ung landskabsarkitekt
FRI Pressemeddelelse: Prestigefyldt ingeniør- og rådgiverpris går til ung landskabsarkitekt
Christina Maria Jørgensen vinder prisen Årets Unge FRI-rådgiver 2025 foran et skarpt felt af deltagere. På Årsmødet efter den netop afholdte generalforsamling i Foreningen af Rådgivende ingeniører, FRI, var et af højdepunkterne kåringen af ’Årets unge FRI Rådgiver’ 2025. Hvert år siden 2009 har FRI hædret en rådgiver på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og sin arbejdsindsats.
Pressemeddelelse: Et historisk stærkt felt til 'Årets unge FRI-rådgiver 2025'
Pressemeddelelse: Et historisk stærkt felt til 'Årets unge FRI-rådgiver 2025'
Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, kårer hvert år Årets unge FRI-rådgiver, og torsdag d. 6. marts bliver vinderen afsløret ved FRI’s årsmøde i Industriens Hus. De nominerede er udpeget af deres ledere, mens et dommerpanel bestående af branchens kunder, FRI’s bestyrelse og unge rådgivere har udvalgt de fem finalister. For at blive nomineret til årets pris skal man være rådgivende ingeniør på maks. 35 år, være ansat i en af FRI's medlemsvirksomheder og have udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats. Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, fremhæver, at årets felt er historisk stærkt.