Pressemeddelelse: Årets unge FRI-rådgiver 2023 - Finalist nummer fire: Kasper Bach Johannsen, Projektleder, MOE

Hvert år siden 2009 har Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI kåret årets unge FRI-rådgiver. En rådgivende ingeniør på max 35 år, der er ansat i en af foreningens medlemsvirksomheder, og som har udrettet noget ekstraordinært via sit talent og arbejdsindsats.

Det er de unge rådgiveres ledere, der nominerer dem, og et udvalg i FRI’s bestyrelse, der udvælger de fem finalister i konkurrencen om årets pris. Alle fem finalister indstilles til den europæiske konkurrence EFCA Future Leader of the Year, og vinderen får desuden sponsoreret et undervisningsforløb, der kvalificerer til FIDICS Future Leaders Management Certificate.

Kåringen af Årets unge Fri-rådgiver 2023 finder sted under FRIs årsmøde torsdag 2. marts, og vi præsenterer hver dag i ugen før en af de fem finalister.

Kasper Bach Johannsen er 33 år gammel og ansat som specialist og projektleder indenfor Energidesign, Bæredygtighed & Indeklima hos MOE i Aarhus. Kasper har i flere sammenhænge bidraget til innovation inden for sundt byggeri og taget del i udviklingen af ’DGNB Hjerte’-udmærkelsen. Han er blandt andet nomineret for sit arbejde med Realdania-forsøgsprojektet ’Sunde Boliger Renovering’.

Mest sundhed for pengene i eksisterende byggeri

Vi kan reducere vores fremtidige klimaaftryk betragteligt ved at bevare og udnytte større dele af den eksisterende bygningsmasse i stedet for at bygge nyt. Men det kræver, at en række sundhedsproblemer løses. Ca. 65 % af danske boligejere bor i ældre boliger, der er opført i en tid, hvor kravene til indeklimaet var enten markant lavere eller ganske enkelt fraværende. Med ‘Sunde Boliger Renovering’ ønskede Realdania at undersøge hvilke indeklimaløsninger, der giver mest sundhed for pengene i eksisterende byggeri.
Den forskningsbaserede tilgang til sundhed i projektet har tydeliggjort, at der er behov for et helhedsorienteret fokus på udfordringerne. Værktøjet ‘Indeklimahjulet’ er i ‘Sunde Boliger Renovering’ blevet opdateret med en række parametre, som typisk ses i eksisterende huse.
Partikler er blandt de indeklimaproblematikker, der først er kommet på dagsordenen inden for de seneste år og ellers ofte overses. Ofte kan man registrere partikelniveauer i boliger, der er 6-7 gange så høje som på Danmarks mest befærdede vej, H.C. Andersens Boulevard.

Chefen: ‘Har løftet ambitionsniveauet for sundt byggeri’

- Kasper har både demonstreret sin faglighed i flere innovationsprojekter og i kommercielt byggeri, hvor der er en stigende efterspørgsel på sunde fysiske rammer. Blandt andet Realdanias demonstrationsprojekt Sunde Boliger Renovering. Her har han både demonstreret sine kommunikative evner i rollen som projektleder og i forhold til den omfattende sparring med forskere og repræsentanter fra byggebranchen, hvilket har karakteriseret innovationsprocessen. Formidling er i sig selv en vigtig hjørnesten i projektet, da formålet var at skabe viden og værktøjer, som kan skaleres og inspirere andre i branchen til at optimere eksisterende bygninger frem for at rive dem ned. På trods af sin unge alder har han allerede sat et markant fagligt aftryk på udvikling af ny viden og metoder, der fremmer sundhed og velvære i bygninger. Han har sideløbende deltaget i tilblivelsen af flere nye branchestandarder, der har løftet ambitionsniveauet for sundt byggeri, siger Divisionschef for MOE i Aarhus, Lars Hulsbæk.

Kunden: ‘Styrke til at skabe forandring i en ofte træg byggebranche’

- Udviklingsprojekter er ikke for alle. De har et naturligt iboende ’kaos’; målet er sjældent detaljeret defineret, og vejen mod målet vil være præget af mange iterationer og loops. Samtidigt kræves der årvågenhed overfor mulige, interessante ’sidegevinster’ for at hente maksimal viden ud af projektet.

Kasper trives i sådanne processer og bidrager essentielt på mange planer i dem: Han bevarer et ukueligt gåpåmod og en optimisme, som spiller en stor rolle for holdånden, især i de vanskelige perioder. Han formår at arbejde nidkært med detaljerne, og samtidig bevare et overblik med sans for at hæve den systemiske logik ud af tilsyneladende tilfældige inputs. Og Kasper er endelig i stand til på overbevisende måde at syntetisere komplekse resultater til klare, forståelige erfarings- og viden-guldklumper, som har styrke til at kunne skabe forandring ude i en ofte træg byggebranche, udtaler Projektchef i Realdania By & Byg, Jørgen Søndermark.

Læs mere om konkurrencen Årets Unge FRI-rådgiver

Læs flere pressemeddelelser

Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
Pressemeddelelse: Danske rådgivere oplever et vækstlag i vækst
For femte år i træk oplever FRI's danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder vækst i antallet af medarbejdere. Men hvor det i tidligere år især har været de største virksomheder i branchen, der oplevede den mest markante fremgang, er det i år i vækstlaget af de næststørste virksomheder, vi ser den største udvikling. Det viser helt nye tal fra FRI’s seneste medarbejderstatistik.
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
FRI Pressekommentar: Aftale om ungdomsuddannelser efterlader bekymring og store spørgsmål
Regeringen har, sammen med SF og DF, landet en aftale om en ny gymnasiereform, der blandt andet sløjfer HF og kommunernes 10. klasser, hæver karakterkravet til det almene gymnasium og indfører en helt ny toårig praktisk ungdomsuddannelse, EPX. I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, bliver aftalen modtaget med blandede følelser af Erhvervspolitisk chef, Ulrik Ryssel Albertsen
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
Pressemeddelelse: Ny branchevejledning for Jordhåndtering
FRI ønsker at øge fokus på, hvordan vi i Danmark arbejder med jordhåndtering. Vi ønsker også at forbedre måden, vi gør det på. Derfor har FRI udarbejdet et udkast til en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet. Vejledningen er udviklet med henblik på at sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter.
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).