Pressemeddelelse: Markedet for byggeri ser ud til at vende

Forventningerne til ordrebøgerne i den næste periode er store hos de danske rådgivere og ingeniører. Det kan man se ud af FRI’s seneste konjunkturmåling, der viser flere interessante tendenser i rådgiver- og ingeniørbranchen.

FRI tager hvert halve år temperaturen på medlemsvirksomhedernes forventninger til den kommende tid. Og målingen dette efterår viser, at branchen fastholder en utroligt stærk ordrebog med opgaver til 85% af de beskæftigede om tre måneder og 65% om seks måneder.

Der er en god vækst, i branchen som særligt drives af erhvervsbyggeriet og miljø- og energisektoren. Det offentlige byggeri er derimod gået i stå og har faktisk oplevet den mest markante tilbagegang af alle sektorer. FRI virksomhederne har dog samlet, oplevet en stabil opgavefremgang, og det gør indtryk på Adm. Direktør i FRI, Henrik Garver:

- Opgavefremgangen er drevet af det private marked, hvor der er observeret en øget efterspørgsel efter danske rådgiverydelser. Det, kombineret med øgede offentlige investeringer i omstillingen af vores energisystem og et fortsat fokus på klimatilpasning, sikrer gode ordrebøger til vores virksomheder. På det private område er det især erhvervsbyggeriet, der har fået en stærk vækst, siger han og fortsætter:

- Det kan i høj grad tilskrives, at flere private virksomheder flytter deres produktion til Danmark fra udlandet, samt rådgiverydelser der understøtter væksten i den danske medico- og pharmaindustri, forklarer Henrik Garver.

Styrket ordrebog forude

Men en ting er øjebliksbilledet – en anden er udviklingen fremad. FRI-virksomhederne har positive forventninger til den næste tid. Særligt forventninger til ordrebogen om seks måneder er en indikator på, at det går godt, fortæller Henrik Garver:

- 37% af virksomhederne forventer, at de kommer til at stå med en endnu stærkere ordrebog om seks måneder, end de gør lige nu. Samtidig forventer 61%, at de kommer til at stå med en ordrebog, der er mindst lige så stærk, som den er nu. Det er måske en lidt underkendt indikator, men kombineret med de kvalitative snakke, vi har med en lang række virksomheder, ser det ud til, at det særligt er byggeriet, ikke kun erhvervsbyggeriet, men også boligbyggeri og offentligt byggeri, som kan forvente fremgang, siger han.

2% af FRI virksomhederne forventer at have en reduceret ordrebeholdning over de næste seks måneder. Ved seneste måling i april lå dette tal på 30%.

Mangel på arbejdskraft

En af konklusionerne i undersøgelsen er også, at der fortsat er en stor udfordring i branchen med mangel på arbejdskraft. Det er et problem, der er allestedsnærværende i disse år, forklarer Henrik Garver:

- Manglen på arbejdskraft er noget, som vi i branchen har været vant til i længere tid, og det har desværre ikke ændret sig i denne måling. 96% af branchens virksomheder efterspørger flere ingeniører. Det er et enormt problem og samtidig en ret markant stigning fra de 73%, som tallet lå på i oktober 2023. Vi forventer, til trods for rekrutteringsudfordringerne, at beskæftigelsen i FRI-virksomhederne vil blive øget gennem den sidste del af 2024 og i starten af 2025, fortæller han og fortsætter:

- Det er især konstruktions-, stærkstrøms-, anlægs-, jernbane-, spildevand-, vand- og afløbsingeniører, som virksomhederne indikerer, at de mangler. Derudover er der også fortsat efterspørgsel på certificerede statikere og brandrådgivere, udtaler Henrik Garver.

Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Pressekommentar: Ny tillægsaftale er en klar forbedring af universitetsreformen
Den nye tillægsaftale til universitetsreformen, der grundlæggende forandrer kandidatuddannelserne i Danmark, indeholder en række forbedringer omkring erhvervskandidatuddannelser, så reformen nu bliver et reelt fundament for at styrke uddannelserne inden for STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics).