Selvom statistikken viser et stigende sygefravær blandt de ansatte hos de danske rådgivende ingeniørvirksomheder, så er der fortsat færre sygedage her, end i andre brancher i gennemsnit. Det kan man læse i den seneste videnopgørelse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
I de seneste år er der sket en markant stigning i sygefraværet i Danmark, og også i den rådgivende ingeniørbranche. Her nåede det gennemsnitlige sygefravær i 2023 et historisk højt niveau på 10 dage, når man medtæller langtidssyge. Dette er en stigning på 1,6 sygedage pr ansat på år siden 2021.
På nationalt niveau tilskrives stigningen i antallet af sygedage kan bl.a. eftervirkningerne af COVID-19 pandemien, og en samfundstendens, hvor flere danskere oplever et højere stressniveau end tidligere.
Men ser man på tallene for alle brancher, så er det fortsat højere, end hos de rådgivende ingeniører.
Udviklingen afspejler også den nationale tendens, hvor sygefraværet i den sidste officielle måling fra 2022 var 11,0 dage, hvilket, fremskrevet med den gennemsnitlige årlige vækst, svarer til 11,3 dage i 2023 - ligeledes var på et historisk højt niveau.
Fokus på medarbejdertrivsel
Det forholdsvist lave niveau af sygefravær hos medlemsvirksomhederne af FRI, glæder Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:
- Jeg er stolt af at repræsentere en branche, hvor der trods udfordringer med samfundstendensen om stigende sygefravær, trods alt er et fokus på trivsel og work-life balance blandt medarbejderne, så samfundstendensen bliver mindre stærk, siger Henrik Garver, der peger på, at en af indikatorerne for dette, der samtidig kan være en vigtig faktor i det samlede resultat, er, at der blandt de rådgivende ingeniører ser ud til at have været et fokus på at nedbringe mængden af overarbejde.
Netto (overarbejdstimer fratrukket afspadseringstimer), så har FRI-virksomhedernes medarbejdere i gennemsnit 26 overarbejdstimer pr ansat i 2023. Det er et markant fald i forhold til året før, hvor hver medarbejder i gennemsnit arbejdede 40 timer over.
- Det viser mig, at der ikke blot er tale om et rent tilfælde, eller om at de ansatte i FRI’s medlemsvirksomheder er bedre til at blive influenzavaccineret – men om, at der er fokus på den generelle trivsel blandt medarbejderne. Vores data understreger, at virksomhederne anerkender medarbejderne som en helt central ressource, og at de derfor vægter trivsel og work/life-balance højt. Det at der hen over et helt år, blot er 26 timers overarbejde i gennemsnit, er lavt, for virksomhederne med så mange højtuddannede medarbejdere, slutter Henrik Garver.