Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, ønsker at øge fokus på, hvordan vi i Danmark arbejder med jordhåndtering. Vi ønsker også at forbedre måden, vi gør det på. Derfor har FRI udarbejdet et udkast til en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet. Vejledningen er udviklet med henblik på at sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter.
Den nye vejledning indeholder retningslinjer og anbefalinger, der skal bidrage til at rådgivere og andre aktører i branchen håndterer jord på en endnu bedre og mere ensartet miljømæssig forsvarlig måde. Som en del af indsatsen har FRI også udarbejdet et udkast til en tilsynsplan for miljøtilsyn og et tilsynsnotat for miljøtilsyn i forbindelse med jordhåndtering. Dokumenterne skal samlet set bidrage til at sikre, at flytning og anvendelse af jord udføres systematisk og effektivt, og at alle miljøregler efterleves. Vejledningen og de øvrige initiativer er blevet udarbejdet af en ekspertgruppe under Foreningen af Rådgivende Ingeniørers udvalg for vand og miljø.
Vejledning, systematik og dygtige rådgivere, kan ikke løse alle udfordringer. Politisk er der et behov for at stramme op på området. Offentlige indkøbere skal stille ensartede krav. I øjeblikket varierer regler og krav fra kommune til kommune, hvilket gør det sværere at implementere ensartet jordhåndtering på tværs af branchen. “Vi ønsker et fælles regelsæt for håndtering af jord fra bygge- og anlægsarbejder for at sikre, at jord flyttes forsvarligt med minimal risiko for miljøet og grundvandet,” siger Ulrik Ryssel Albertsen, Erhvervspolitisk chef i FRI, som også tilskynder myndighederne til at opdatere lovgrundlag og vejledninger med klare beskrivelser af miljøtilsyn.
Dette bør ske i samspil med en samlet branche, så vi i fællesskab kan sikre, at best practice og de bedste løsninger på jordhåndteringsområdet deles og implementeres bredt.
I FRI er vi klar, og glæder os til dialogen med myndigheder, kommuner og andre aktører i branchen.