For femte år i træk oplever de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, vækst i antallet af medarbejdere. Men hvor det i tidligere år Især har været de største virksomheder i branchen der oplevede den mest markante fremgang, er det i år i vækstlaget af de næststørste virksomheder, vi ser den største udvikling.
Det viser de helt nye tal fra FRI’s seneste medarbejderstatistik.
I alt beskæftiger foreningens medlemsvirksomheder pr. 1. januar 2025 15.016 personer i Danmark, hvilket er en stigning på lige over 1 % i forhold til året før. Det er en mindre stigning, end branchen så sidste år, men ikke desto mindre en udvikling, der sker i en tid med væsentlig markedsusikkerhed – og fordelt på en måde, der viser en sund tendens for branchen, forklarer Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:
- Når jeg ser på tallene, så ser jeg en branche, der er i fortsat vækst trods de udfordringer, som en ustabil geopolitisk situation og et presset marked på flere fronter, giver os. En procent lyder muligvis ikke som et stort tal, men vi er en stor branche, og det er mere end 150 nye kolleger. Og det er i den forbindelse værd at bemærke, HVOR de nye kolleger primært er kommet til. Det er nemlig i primært de mellemstore virksomheder, dem med 50-200 medarbejder og dem med 200-1.000 medarbejdere. Ser vi på tallene for disse virksomheder isoleret set, så er væksten omkring 10%, siger han og uddyber:
- Så mens de allerstørste af vores medlemsvirksomheder har haft en konservativ, kontrolleret vækst, eller reelt ingen vækst, i et svingende marked, ser vi at vækstlaget af mellemstore virksomheder, har fuld fart på. Og det er et sundhedstegn, der viser en robust branche, hvor der er flere aktører om at løse udfordringerne. Det får vi brug for i de kommende år med den opgavemængde, der lurer, når vores samfund i højere grad skal omstilles til en grøn virkelighed, vores kritiske infrastruktur skal sikres, og klimaforandringerne skal imødegås.
Medarbejderstatistikken 2025 viser desuden en fortsat udvikling, hvor antallet af ansatte i FRI-virksomhederne med andre faglige baggrunde end den klassiske ingeniøruddannelse, stiger.
Og det er der flere gode forklaringer på, forklarer direktøren:
- Vi ser en tendens til, at opgaverne hos de danske rådgivere bliver mere komplekse og kræver en bredere pallette af faglighed. Derudover så gør væksten hos nogle af de lidt mindre virksomheder, at de pludselig har en organisationsstørrelse, der kalder på flere stabsfunktioner som jurister, HR-specialister med mere. Og sidst men ikke mindst, så er vores medlemmer utroligt dygtige til at gøre brug af de mange kompetencer, som eksempelvis konstruktørerne bringer med til projekterne. Hvilket er guld værd i en tid, hvor vi mangler ingeniører som aldrig før.
- Det er værd at sætte en streg under, at tallene i medarbejderstatistikken jo repræsenterer en netto tilvækst på brancheniveau. Udover at nogen medlemsvirksomheder har tilskåret deres organisationer, så er der også medarbejdere, som er gået på pension og der er naturligvis også en del, der skifter job internt i branchen. Så den samlede rekrutteringsindsats er reelt væsentligt større. Det vidner om, at det meget store arbejde, vores medlemsvirksomheder lægger i rekruttering og i en styrket tilknytning, virkelig er begyndt at bære frugt afslutter Henrik Garver.
Du kan dykke ned i tallene fra FRI's medarbejderstatistik 2025 her.